ACNE

L’acne, el nom del qual deriva de la paraula grega akme, que significa «eflorescència», és una de les malalties dermatològiques més freqüents, fins al punt de considerar-se que, almenys a la raça blanca, no hi ha ningú que no hagi tingut durant la pubertat i adolescència alguna manifestació acneica.

Amb el terme acne s’agrupen un conjunt de malalties caracteritzades per l’obstrucció i la inflamació crònica del fol·licle pilosebaci. Sens dubte, la més freqüent és l’acne vulgar o juvenil, ja que apareix al 85% dels joves entre els 15 i 19 anys. Tot i això, als 40 anys un 1% d’homes i un 5% de dones presenten encara certa activitat.

Si bé és una malaltia benigna i de curs autoresol·lutiu, pot induir importants alteracions estètiques, seqüeles cicatricials i trastorns psicològics importants. Per això, el tractament s’ha d’iniciar el més precoçment possible.

Aquesta malaltia cutània és produïda per múltiples factors de causa desconeguda que contribueixen en més o menys grau al seu desenvolupament. Tots ells incideixen sobre la glàndula sebàcia.

Factor hormonal:

Un dels factors més determinants és un desequilibri en la producció d’hormones androgenes i estrògenes. La relació directa entre el factor hormonal i l’acne es constata en el fet que en molts casos la dona acneica pateix un quadre d’hiperandrogenisme presentant desarreglos menstruals, alopècia androgènica, hirsutisme, etc.

Hiperfunció de les glàndules sebàcies:

Amb alteració de tipus qualitatiu i quantitatiu del sèu. El sèu humà està compost per escualè, èsters dels greixos i triglicèrids. Aquests, per hidròlisi, produeixen àcids grassos lliures, els quals són comedogènics i contribueixen al tamponament fol·licular.

Factor microbià:

A la pell acneica es poden trobar bàsicament tres organismes: Propionibacterium acnes, Staphylococcus epidermis i Pityrosporumovale. P. Acnes produeix lipasa, hialuronidasa, proteasa, fosfatasa i factors quimiotàctics, per a neutròfils, limfòcits i macròfags, que són els responsables de la resposta inflamatòria.

Factor genètic:

Es troba descrita una certa predisposició genètica, encara que l’elevada freqüència amb què es presenta aquesta malaltia fa molt difícil avaluar la influència dels antecedents familiars. S’ha reportat associació entre acne molt intens i pacients amb genotip XYY.

Factors psicològics i emocionals:

L’estrès i l’ansietat són factors que contribueixen a l’empitjorament del quadre clínic, tot i que sembla poc probable que indueixin a la formació de lesions noves.

Dieta:

No està demostrat el tòpic que hi ha certs aliments com el marisc, el porc, els fruits secs, els dolços, la xocolata i els picants que empitjoren l’acne. Una dieta que restringeix la ingestió pot produir una disminució de la producció de sèu, encara que no determina la curació de l’acne

Ingesta de fàrmacs:

Com ara corticoides, vitamina B12, antiepilèptics (hidantoïna, fenobarbital), liti, anabolitzants iodurs i bromurs són inductors de l’acne.

Manifestacions clíniques

Les lesions de l’acne es localitzen a les zones on les glàndules sebàcies són més nombroses, a excepció del cuir cabellut, apareixent per tant a la cara i en menor proporció a l’esquena, espatlles i pit.

El quadre clínic està constituït per diferents tipus de lesions acneiques: seborrea, comadons, pàpules, pústules, nòduls, quists i cicatrius. A l’acne vulgar, poden coexistir totes.

-Seborrea: És un excés de secreció sebàcia, localitzat a les zones selectivament seborreiques (zona centrofacial i mediotoràcica). La pell apareix brillant, untuosa, amb dilatació aparent de l’orifici de sortida del fol·licle pilosebaci.

-Comadó: És la lesió més característica de l’acne. L’obstrucció del canal fol·licular que atrapa sèu dona lloc als comadons, que poden ser de dos tipus: obert o tancat.

-Pàpula: El comadó adquireix caràcter inflamatori, envermelleix, i augmenta de mida quedant una zona eritematosa, sobreelevada, d’una mida d’entre 1 i 4 mm, generalment dolorosa.

-Pústula: Es tracta duna lesió evolutiva de la pàpula. És una elevació de la pell, de contingut purulent i profunditat variable que s’acompanya de coïssor i dolor.

-Nòdul: És una pàpula dolorosa, infiltrada, profunda i recoberta per pell normal. És responsable de la majoria de cicatrius.

-Quist: És una elevació de la superfície de la pell sana, de mida variable, formada a partir d’una dilatació anormal de la unitat sebàcia. De vegades pateix episodis inflamatoris, tornant-se eritematosa.

-Cicatriu: Lesió residual conseqüència de la destrucció de la pell, que pot ser atròfica (depressions superficials, inicialment eritematoses, i després del color normal de la pell) hipertròfica o queloidea.

Tractament

L’acne és una malaltia i com a tal cal assumir-la i tractar-la. En els darrers anys s’han produït grans avenços terapèutics en aquest camp. Tot i això, en molts casos el tractament fracassa.

És fonamental que el metge faci un diagnòstic correcte mitjançant valoració individualitzada del pacient, tenint en compte la intensitat, la forma clínica de l’acne i els factors etiològics associats.

En iniciar el tractament, el metge ha de conscienciar el pacient de la durada prolongada de la teràpia, de la possibilitat que la millora no sigui immediata i fins i tot d’un possible empitjorament al principi.

És important remarcar que fins a almenys 3 mesos després d’haver-se instaurat un tractament, no se’n pot jutjar raonablement l’eficàcia.

Els objectius que es persegueixen en el tractament d’aquesta malaltia són:

  • Regular la seborrea.
  • Evitar l’obstrucció del fol·licle.
  • Disminuir la població bacteriana.
  • Evitar les cicatrius.

Hi ha quatre tipus de tractament: tòpic, sistèmic, hormonal i quirúrgic. En aquest post ens centrarem en el tractament tòpic i basant-nos en els tractaments que podem trobar a la nostra Oficina de Farmàcia.

Tractament tòpic:

La majoria d’acnes requereixen tractament tòpic, bé de forma individual o associats a teràpia sistèmica. Els tractaments tòpics actuen sobre els diferents factors fisiopatològics de l’acne tal com es mostra a la taula 1. La combinació entre diversos tractaments tòpics millora la seva eficàcia.

1.Retinoides:

Són derivats sintètics de la vitamina A que es lliguen a receptors específics i tenen una acció queratolítica i queratoplàstica, alterant la proliferació i diferenciació dels queratinòcits. S’empren en l’acne comedonià i acnés inflamatoris en els quals hi ha menjadors.

El més utilitzat és l’àcid retinoic (tretinoïna, vitamina A àcida) que sol aplicar-se a diferents excipients i a concentracions del 0,015, 0,025, 0,05 i 0,1%, depenent del grau d’intensitat de l’acne.

En embaràs i lactància són una contraindicació absoluta per a l’ús d’aquests fàrmacs, ja que hi havia sospita fundada sobre risc teratogènic. També s’hi apunta que són inductors de fotosensibilitat.

A la nostra Farmàcia trobareu productes que contenen Retinol com:

-El “Serum de Retinol B3” de la Roche-Posay que és un concentrat anti-arrugues, regenerador i unificador del to.

-El “Resurfacing Retinol Serum” de Cerave que redueix l’aparença dels porus i les marques després de l’acne.

-La gamma de Neostrata “Correct” el tractament de la qual es basa en la renovació intensiva i conté com a actiu principal el pro-retinol.

-La gamma d’Endocare “Renewal” curs productes van del 0,2% al 0,5% de retinol pur.

2.Alfahidroxiàcids:

Es tracta d’àcids orgànics la principal acció dels quals és queratolítica per disminució de la cohesió dels queratinòcits. L’àcid glicòlic és el més utilitzat en concentracions que oscil·len entre el 5 i el 15%, formulat en solució, gel hidroalcohòlic o cremes hidromiscibles.

S’usa sobretot en acnes comedonians lleus, associat a altres productes més potents i en tractaments de manteniment.

A la Farmàcia Torrens-Torrens trobareu productes que contenen AHA’s tals com:

-El “Blemish Control Gel” de Cerave que redueix les imperfeccions i millora visiblement l’apaciència dels porus.

-La gamma de Neostrata “Resurface” formulat amb una alta concentració d’Àcid glicòlic i retinol obtenint una pell visiblement més llisa, suau, ferma i lluminosa.

-La gamma “Biretix” s’utilitza en el tractament de la pell greixosa i acneica. També serveix per a qualsevol tipus de pell on volem aconseguir renovació suau, acció seborreguladora i optimitzar nivells d’hidratació i confort.

3.Àcid Azelaic:

Ajuda a evitar que es tapin els porus i és lleugerament antibacterial. Els productes amb àcid azelaic de venda lliure estan disponibles en una concentració del 10%. L’àcid azelaic també ajuda a corregir les taques fosques que poden perdurar després que l’acne desapareix (hiperpigmentació postinflamatòria). Gairebé no té efectes secundaris, però pot provocar una lleu irritació i coïssor en el moment de la seva aplicació.

A la Farmàcia Torrens-Torrens trobareu productes que contenen Ácid Azelaic tals com:

“Neoretin Discrom Control Concentrate” de Cantàbria Labs la solució del qual unifica i il·lumina el to, reduint les taques i la hiperpigmentació postinflamatòria.

4.Niacinamida:

És la forma activa de la vitamina B3, també anomenada nicotinamida. Es fa servir en forma de gel al 4%. La seva acció predominant és antiinflamatòria, inhibint la quimiotaxi dels neutròfils.

A la Farmàcia Torrens-Torrens trobareu productes que contenen Niacinamida tals com:

“Pure Niacinamide 10 sèrum” de La Roche Posay que és un concentrat antimarxes, reparador i unificador del to.

-La gamma “D-CLAR” de Rilastil la crema del qual és despigmentant amb acció unificant ideal per a les marques postacné.

“Tri-Active” de Biretix que és un gel anti-impeccions, queratolític, purificant i seborregulador.

5.Àcid Salicílic:

Aquest ingredient pot ajudar a destapar els porus i prevenir nous brots. Els productes amb àcid salicílic que es poden comprar sense recepta mèdica venen en concentracions de 0,5% a 2% amb esbandida i sense. Els efectes secundaris poden incloure coïssor lleu, decoloració de la pell i irritació lleu de la pell.

A la Farmàcia Torrens-Torrens trobareu productes que contenen Àcid Salicílic tals com:

“Acnestil” de Rilastil micropeeling amb àcid salicílic i mandèlic i niacinamida. Redueix les taques acneiques i la presència de barbs.

“Effaclar” de La Roche Posay la gamma del qual és anti-imperfeccions, anti-marques i efecte peeling diari. Conté àcid salicílic, àcid glicòlic i niacinamida calmant.

6.Peròxid de Benzoilo:

Aquest ingredient mata els bacteris que causen l’acne, ajuda a eliminar l’excés d’oli de la pell i elimina les cèl·lules mortes de la pell, que poden obstruir els porus. Els productes amb peròxid de benzoil que es poden comprar sense recepta mèdica estan disponibles en concentracions del 2,5% al 10%. Els estudis mostren que els productes amb concentracions més baixes són igual d’eficaces que els preparats amb més concentració.

A la Farmàcia Torrens-Torrens trobareu productes que contenen aquest principi com:

“Peroxiben” d’ISDIN utilitzat per al tractament local simptomàtic de l’acne vulgar moderat en adults i adolescents a partir de 12 anys.

Un adequat assessorament per part de l’equip Armengol-Torrens t’ajudarà a
comprendre millor les característiques i a fer una selecció correcta del producte que
necessites.

Per qualsevol dubte o assessorament personalitzat sobre productes per l’acné o altres productes de farmàcia, estem a la teva disposició a info@farmaciaoms.com/

WhatsApp: 6372633212/ TEL: 97171586 / Instagram: farmaciadelsoms