El que has de saber sobre el teu protector solar

1.Com influeix el sol a la nostra salut?

El sol és fonamental per a la vida i té efectes positius sobre l’organisme, com ara facilitar la síntesi de Vitamina D (que ajuda a absorbir calci per part dels ossos) o millorar l’estat d’ànim. D’altra banda, les radiacions ultraviolades del sol, especialment la radiació ultraviolada A i B (UVA i UVB, respectivament) també tenen uns efectes negatius. Les radiacions UVA i UVB disminueixen les defenses immunitàries de l’organisme, envelleixen prematurament la pell (surten més arrugues i més taques fosques) i afavoreixen l’aparició de càncer cutani i de cataractes als ulls. En aquest sentit, la fotoprotecció és una estratègia fonamental per reduir aquests efectes no desitjats.

La radiació UV, o ultraviolada, és la radiació provinent del sol i que, juntament amb els raigs IR i visibles, arriba a la terra. Aquesta radiació és capaç de penetrar a les capes profundes de la pell i és perjudicial per a la seva salut.

És cert que lús de protector solar pot limitar la síntesi de vitamina D a la pell. La vitamina D es produeix quan la pell és exposada a la radiació ultraviolada B (UVB) del sol. Tot i això, la quantitat de vitamina D que se sintetitza pot variar depenent de diversos factors, com la ubicació geogràfica, l’estació de l’any, l’hora del dia, la quantitat de pell exposada i el tipus de pell.

Per tant, si apliques protector solar de manera adequada, és probable que disminueixi la quantitat de vitamina D que la pell produeix en resposta a l’exposició solar. No obstant això, això no vol dir que no puguis obtenir suficient vitamina D. Encara que l’ús de protector solar pot reduir la síntesi de vitamina D, l’exposició solar diària normal, fins i tot amb protector solar, pot continuar proporcionant una quantitat adequada de vitamina D per a moltes persones. És important trobar un equilibri entre la protecció solar i la síntesi de vitamina D.

Si us preocupa no obtenir suficient vitamina D a causa de l’ús del protector solar, hi ha altres fonts d’obtenció d’aquesta vitamina, com els aliments fortificats (llet, suc de taronja, cereals) i els suplements vitamínics. A més, l’exposició limitada i segura al sol, sense protector solar, durant períodes curts de temps, com ara 10-15 minuts al dia, pot ajudar a mantenir uns nivells adequats de vitamina D.

Què són els raigs UVA?

Els raigs UVA són els raigs ultraviolats que menys energia tenen. Representen un 95% de la radiació ultraviolada i penetren fins a la dermis (una capa més profunda de la pell). Tot i que a simple vista són més inofensius perquè no provoquen dolor ni cremades, aquests raigs són els responsables del fotoenvelliment cutani i poden provocar l’aparició de taques a la pell. Aquests són alguns danys que poden provocar els raigs UVA:

Envelliment de la pell. L’exposició als raigs UVA provoca una modificació del col·lagen de la pell i l’elastina, cosa que afavoreix l’aparició de marques de l’edat.

• Canvis a la pigmentació de la pell. De vegades creen taques fosques als pòmuls, el front o el llavi superior.

• Desenvolupament de càncer de pell.

Què són els raigs UVB?

Els raigs UVB representen al voltant del 5% de la radiació que arriba a la Terra. Aquest tipus de radiació ultraviolada té més energia que els raigs UVA però es queda a l’epidermis, la capa més superficial de la pell. Són els responsables que s’activi la melanina i aparegui la marca del biquini a la teva pell, però també els causants de les cremades provocades pel sol, ja siguin vermelloses, descamació o ferides. Aquests són alguns danys que poden provocar els raigs UVB:

• Cremades i vermellors.

• Reaccions al·lèrgiques al sol.

• Melanomes o càncer de pell.

2.Què són els fotoprotectors?

Els fotoprotectors són productes destinats a minimitzar l’efecte nociu del sol a la nostra pell. L’objectiu de la majoria és minimitzar l’efecte de les cremades solars i les lesions externes de la pell, que són produïdes per la radiació ultraviolada (UV). Per això, comptem amb filtres que absorbeixen o reflecteixen les radiacions UVA i UVB. Recentment, s’han descobert actius capaços de protegir les persones de manera eficaç també davant del dany a llarg termini produït per la radiació IR-A. És important comprovar que els fotoprotectors que utilitzem compten amb aquesta protecció.

Què vol dir FPS?

Als protectors solars se’ls assigna un factor de protecció solar (FPS), que és un número que qualifica el grau de bloqueig davant dels raigs UV. Els números més alts indiquen més protecció.

Per exemple, un FPS 15 bloqueja el 93% dels raigs UVB, FPS 30 bloqueja el 97% i FPS 50 bloqueja el 98%. Es recomana fer servir mínim un protector solar d’ampli espectre amb FPS entre 30 i 50.

D’aquesta manera, un protector amb SPF de 15 protegirà 15 vegades més la pell de l’impacte dels raigs solars. El càlcul aproximat és que, si la teva pell es comença a veure malmesa als 10 minuts d’estar exposada al sol, un SPF30 et protegirà 30 vegades més aquest temps, és a dir, 300 minuts, que són 5 hores. Per aquesta raó, per a pells més brunes, el factor que se sol usar és entre 20 i 30, i per a pells més clares o delicades, es tendeix a factors 50, 80, o fins i tot, 100.

És important recordar que el FPS només indica la protecció contra els raigs UVB i no protegeix contra els raigs UVA. Per tant, és recomanable triar productes de protecció solar que també ofereixin protecció contra els raigs UVA.

La UE recomana la classificació en quatre grups:

• Molt alta: 50+

• Alta: 30-50

• Mitjana: 15-25

• Baixa: 6-10

Com s’han d’utilitzar?

Si bé a la teoria tots sabem que hem d’utilitzar fotoprotectors en exposar-nos al sol, l’estudi ‘Coneixement de la radiació IR-A i els hàbits de fotoprotecció dels espanyols’, realitzat per Cinfa, va revelar que el 43% dels espanyols no es apliquen fotoprotectors regularment o de forma correcta.

La manera correcta d’utilitzar els fotoprotectors és la següent:

-Utilitza productes de garantia demostrada i factor igual o superior a SPF30, tenint en compte el fototipus, l’edat i el context de cada persona.

-Aplicar-los diàriament a les zones exposades com a rostre, escot i mans.

-Quan ens exposem al sol, aplicar els fotoprotectors almenys mig hora abans, en quantitat generosa, de manera uniforme sobre la pell seca.

-No cal oblidar fotoprotegir les zones més sensibles com les orelles, les empentes, el clatell, la coroneta, les aixelles, etc.

-Repetir l’aplicació cada dues o tres hores transpirar, banyar-se o assecar-se amb la tovallola (encara que es tracti de productes “waterpfoof”, no resistent el frec de la tovallola).

-Utilitzar ulleres de sol que protegeixin tant de l’UVA com de l’UVB. Si no bloquegem aquests raigs al 100% les ulleres poden ser més perjudicials que beneficioses ja que amb la foscor que donen els vidres foscos es dilata la pupil·la i passen un major nombre de radiacions ultraviolades.

-Un cop oberts, utilitzar en el període indicat pel fabricant.

3.Tipus de protector solar

Aquest és un mercat que afortunadament ha anat evolucionant alhora dels descobriments mèdics en el camp de la dermatologia. Hi ha dos tipus principals de protectors solars: físic (també conegut com a mineral) i químic. Tots dos absorbeixen els raigs ultraviolats del sol per ajudar a prevenir danys a la pell, però el protector solar físic pot reflectir alguns raigs ultraviolats. Els químics tenen un efecte absorbent sobre l’energia solar, mentre que els de físics desvien la majoria dels raigs perquè no penetrin a la pell. Són altament recomanats per a persones de pell molt blanca i sensible.

La veritat és que l’ús del protector solar hauria de ser un hàbit diari que no distingís d’època de l’any, ja que encara que no ho notem de manera dràstica sempre estem en contacte amb el sol i fins i tot durant els mesos de fred, els seus raigs generen un impacte notable a la salut de la nostra pell.

Hi ha diferents tipus de fotoprotectors, entre els quals s’inclouen:

1. Filtres solars químics: aquests fotoprotectors contenen ingredients químics que absorbeixen la radiació UV i la transformen en energia no perjudicial per a la pell.

2. Filtres solars físics: també coneguts com a protectors solars minerals, aquests productes contenen òxid de zinc o diòxid de titani, que actuen com una barrera física sobre la pell per reflectir la radiació UV.

3. Fotoprotectors biològics: aquests productes contenen ingredients com antioxidants i enzims que ajuden a protegir la pell dels efectes nocius de la radiació UV ia reparar els danys ja causats.

4. Fotoprotectors d’ampli espectre: aquests productes ofereixen protecció contra els dos tipus de radiació UV, UVA i UVB.

5. Fotoprotectors específics per a esports: aquests productes estan dissenyats per resistir la sudoració i la fricció que tenen lloc durant l’activitat física intensa.

6. Fotoprotectors orals: és un complement perfecte a la crema solar ja que cobreix les limitacions de la crema solar i ens aporta una fotoprotecció homogènia i uniforme.

És important tenir en compte que, independentment del tipus de fotoprotector que es faci servir, és essencial aplicar-lo adequadament i amb la freqüència recomanada per assegurar una protecció adequada contra els efectes nocius de la radiació UV.

4.Reaccions Adverses

L’exposició excessiva i sense protecció al sol pot tindre efectes nocius sobre la pell. Aquests són alguns dels efectes més comuns:

1. Cremades solars: Les cremades solars són el resultat de l’exposició perllongada al sol sense la protecció adequada. La pell s’envermelleix, s’inflama i es torna dolorosa. Les cremades solars poden causar dany a llarg termini a la pell, incloent la possibilitat de desenvolupar càncer de pell.

2. Envelliment prematur de la pell: El sol pot causar dany a la pell a nivell cel·lular, cosa que pot accelerar el procés d’envelliment. Els signes d’envelliment prematur inclouen arrugues, taques solars i una pell aspra i amb una textura desigual.

3. Taques solars: Les taques solars són àrees de la pell que s’enfosqueixen a causa de l’exposició al sol. Sovint apareixen en àrees exposades al sol, com ara la cara, els braços i el coll.

4. Melanoma: El melanoma és un tipus de càncer de pell que pot ser mortal. L’exposició al sol és un dels factors de risc per al melanoma.

5. Càncer de pell no melanoma: A més del melanoma, lexposició al sol també pot causar càncer de pell no melanoma, que és el tipus de càncer de pell més comú. Aquest tipus de càncer es desenvolupa lentament i es pot guarir si es detecta d’hora.

6. Al·lèrgies solars: Algunes persones poden ser al·lèrgiques al sol i desenvolupar una erupció cutània o urticària després de l’exposició al sol.

En general, és important protegir la pell dels efectes nocius del sol mitjançant la pràctica de la fotoprotecció i evitar l’exposició excessiva al sol, especialment durant les hores de més intensitat de la radiació ultraviolada.

5.Tipus de Fototip

6.Informació Adicional