Parasitosi per sarna

La sarna és una infestació per un àcar denominat Sarcoptes scabiei  que es contagia per contacte pell amb pell, raó per la qual és freqüent el contagi entre membres de la familia, convivents en llocs tancats (institucions de gent gran, escoletes,…) i per contacte sexual. Els animals també poden patir sarna i transmetre-la a humans. Aquest paràsit és capaç de sobreviure fora del cos humà durant 24-36h en condicions normals de temperatura  i humitat. Durant aquest temps poden ser capaços de reinfestar, encara que la transmissió indirecta per roba i llençols només s’ha demostrat en els casos força excepcionals d’infestació massiva per un nombre molt elevat de paràsits.

Els símptomes de la sarna clàssica són picor intens i generalitzat amb pàpules, nòduls i/o vesícules, que s’intensifica per la nit, provocant insomni i dificultat de concentració.  Aquesta urticària és principalment el resultat d’una reacció d’hipersensibilitat de l’organisme de la persona infestada. Per aquesta raó el període d’incubació abans de l’aparició dels símptomes és d’unes 3 a 6 setmanes en la primera infestació. Aquest període es redueix a 1 o 2 dies en les reinfestacions.  A més, els símptomes perduren fins a 6 setmanes després del tractament.

Les zones més comunes on apareixen lesions són els espais interdigitals, els canells, colzos, aixelles, natges, genitals en homos i també en el pit en dones. En infants i adolescents també pot aparèixer picor en els palmells de les mans, les plantes del peus i el cap quan encara no hi ha cabells. Els sarcoptes semblen evitar les àries amb alta densitat de fol·licles pilosos.

Moltes  vegades, és difícil de diagnosticar. El diagnòstic se sol fer quan ja han passat diverses setmanes des de la infestació.

Recomanacions generals

-Seguir una estricta higiene personal: no compartir tovalloles, llençols ni roba i evitar el contacte físic fins a completar el tractament.

-Rentar roba, roba de llit i tovalloles a la rentadora a 60ºC, eixugar a la assecadora, si és possible i planxar-la.

-Per als objectes que no es puguin rentar, guardar-los en una bossa de plàstic tancada durant 72h. La supervivència d’aquest àcar  fora del cos humà és de 24-36h.

-Passar aspiradora pel sofà, estores, matalassos  i altres elements tèxtils que no es puguin rentar

-Mantenir ungles ben curtes per a prevenir la lesió per rascat.

Tractament

 • El metge prescriurà un tractament tòpic o per via oral per a eliminar els paràsits. S’han de tractar les persones infestades i els seus contactes físics propers, encara que no presentin símptomes.
  • permetrina tòpica al 5%
  • ivermectina via oral 200μg/Kg en dosi única. Per exemple, per a una persona de 60Kg, serien 12 mg d’ivermectina. Com els comprimits comercials són de 3mg, serien 4 comprimits en una presa única. Repetir el mateix tractament 10 dies després. Aquest  medicament es dispensarà únicament amb prescripció mèdica.
 • La picor pot persistir fins a 6 setmanes després de finalitzar el tractament.
 • A més les reinfestacions són molt freqüents.
 • Per evitar reinfestacions i reduir símptomes es pot aplicar el següent tractament amb olis essencials (és important aplicar aquest tractament durant un mínim de 2 mesos):
  • en la dutxa diària, aplicar per tot el cos unes 4 gotes d’oli d’arbre del te mesclat amb el gel de dutxa.
  • b) aplicar per tot el cos (matí i vespre) oli de calèndula amb un preparat d’olis essencials (arbre del te, clau, menta i lavanda). No cal molta quantitat però s’ha de passar per tot el cos i insistir un poc més per les zones on hi ha picor. Les propietats dels olis essencials esmentats són:
   • Oli essencial d’arbre del te: antiparasitari.
   • Oli essencial de clau: anestèsic local, antisèptic.
   • Oli essencial de menta: antiinflamatori.
   • Oli essencial de lavanda: irritació de la pell, estrès, insomni.

Si necessites informació i/o assessorament durant aquest procés, no dubtis en venir a la Farmàcia dels Oms a demanar-nos consell.