BENEFICIS DE LA VITAMINA C:

Què és la vitamina C i per a què serveix?

La vitamina C, també coneguda com a àcid ascòrbic, és un nutrient essencial per a l’organisme. No pot ser produïda ni emmagatzemada pel nostre cos, per la qual cosa l’hem d’obtenir a través de l’alimentació o suplements.

És una vitamina soluble en aigua, cosa que significa que s’elimina a través de l’orina i no s’emmagatzema al cos. Per tant, cal consumir-la de manera regular per mantenir els nivells de vitamina adequats a l’organisme.

En aquest article, explorarem en profunditat els beneficis que la vitamina C ofereix al nostre cos, com podem obtenir-la a través de l’alimentació, què passa quan hi ha una deficiència d’aquest nutrient essencial i els beneficis que té en cosmètica.

Per què serveix la vitamina C

Aquesta vitamina compleix diverses funcions a l’organisme. Entre elles:

• És un poderós antioxidant que ajuda a protegir les nostres cèl·lules contra els danys causats pels radicals lliures, que són molècules perjudicials produïdes en el procés de metabolisme o en resposta a l’exposició al sol i la contaminació.

• És essencial per a la producció de col·lagen, una proteïna que contribueix a la salut de la nostra pell, ossos, tendons, lligaments i vasos sanguinis.

• Juga un paper important en la cicatrització de ferides i l’absorció de ferro, un mineral important per a la producció de glòbuls vermells.

• Recolza el sistema immunitari, ajudant a estimular la producció de cèl·lules blanques de la sang que lluiten contra les infeccions.

Beneficis de la vitamina C

La vitamina C té molts beneficis per a la nostra salut, per la seva participació en diverses funcions biològiques. A continuació, us presentem alguns dels més destacats:

  1. Enforteix el sistema immunitari

S’ha demostrat que la vitamina C estimula la producció de glòbuls blancs (leucòcits), especialment neutròfils, limfòcits i fagòcits. Els glòbuls blancs són les cèl·lules del sistema immune que ajuden a combatre les infeccions.

Però a més d’augmentar-ne la producció, la vitamina C també ajuda a optimitzar el funcionament dels glòbuls blancs. Això inclou: millorar la seva capacitat per moure’s cap al lloc de la infecció, per engolir patògens i per alliberar substàncies químiques que ajuden a combatre les infeccions

2. Facilita la producció de col·lagen i cicatrització de les ferides

La vitamina C és essencial per a la producció de col·lagen, una proteïna que proporciona força i estabilitat a la pell, els ossos, els tendons, els lligaments i als vasos sanguinis, i que juga un paper fonamental en la cicatrització de les ferides. Això passa de la manera següent:

• El col·lagen està fet d’aminoàcids i la vitamina C és necessària per a la conversió de dos aminoàcids, la lisina i la prolina, en els components necessaris per al col·lagen.

• La vitamina C és un antioxidant que ajuda a protegir les cèl·lules dels radicals lliures. Això és important perquè els radicals lliures poden danyar les cèl·lules que produeixen col·lagen.

3. Afavoreix la cura de la pell

La producció de col·lagen, estimulada per la vitamina C, també és important per mantenir una pell saludable. El col·lagen és la proteïna que dóna estructura a la nostra pell, ajudant-la a mantenir la seva hidratació, elasticitat i fermesa.

4. Ajuda en la recuperació del refredat comú

Algunes investigacions suggereixen que la vitamina C pot ajudar a prevenir el refredat comú o reduir la durada dels seus símptomes. No obstant això, encara cal fer més estudis per confirmar aquestes troballes.

La investigació mostra que, per a la majoria de les persones, els suplements de vitamina C o els aliments rics en aquesta vitamina no redueixen el risc de contraure el refredat comú.

No obstant això, les persones que prenen suplements de vitamina C regularment podrien tenir refredats lleugerament més curts o símptomes una mica més lleus.

Prendre un suplement de vitamina C després que comenci un refredat no sembla servir.

5. Protegeix contra el procés d’envelliment

Com un potent antioxidant, és una aliada antiedat, ja que ajuda a protegir les nostres cèl·lules del dany causat pels radicals lliures. Aquest dany cel·lular pot accelerar el procés d’envelliment, per la qual cosa la vitamina C pot ajudar a mantenir la nostra pell i el cos joves i saludables, a més d’ajudar a disminuir les línies d’expressió.

6. Permet controlar la pressió arterial alta

S’ha demostrat que la vitamina C pot ajudar a reduir la pressió arterial en persones amb pressió arterial alta i sense. Però, encara que aquests resultats són prometedors, no és clar si els efectes sobre la pressió arterial són a llarg termini.

7. Pot reduir el risc de malaltia cardíaca

Molts factors augmenten el risc de malaltia cardíaca, incloent pressió arterial alta, alts nivells de triglicèrids o colesterol LDL (dolent), i baixos nivells de colesterol HDL (bo). La vitamina C podria ajudar a reduir aquests factors de risc.

Una anàlisi de 9 estudis, amb 293.172 participants en total, va trobar que després de 10 anys, les persones que van prendre una quantitat de vitamina C d’almenys 700 mg per dia tenien un 25% menys de risc de malaltia cardíaca que les que no van prendre un suplement de vitamina C.

8. Prevé la deficiència de ferro

Els suplements de vitamina C poden ajudar a millorar l’absorció del ferro de la dieta. De fet, simplement consumir 100 mg de vitamina C pot millorar l’absorció de ferro en un 67%. Per tant, podeu ajudar a reduir el risc d’anèmia entre les persones propenses a la deficiència de ferro.

9. Afavoreix la salut del cabell i les ungles

La vitamina C juga un paper crucial en l’enfortiment dels fol·licles capil·lars, cosa que resulta en un cabell més llarg i resistent a la ressequedat i les puntes obertes. A més, en facilitar una millor absorció de ferro, contribueix a la salut capil·lar així com també contribueix a l’enfortiment de les ungles des de la seva arrel afavorint un creixement sa i resistent.

10. Protegeix contra el dany solar

Tot i que és essencial continuar amb l’aplicació de protectors solars, la vitamina C ofereix una capa addicional de protecció contra els raigs UV. A més, té el benefici d’atenuar taques i altres signes de dany solar en limitar la producció de melanina a la pell.

11. Potencia la vitamina E

La vitamina C és essencial per a la regeneració de la vitamina E, intensificant les propietats antioxidants i protegint el cos contra els radicals lliures.

Quins aliments contenen vitamina C?

El cos no pot produir la vitamina C per ell mateix, ni tampoc l’emmagatzema. Per tant, és important incloure molts aliments que continguin aquesta vitamina a la dieta diària.

Les fruites cítriques són ben conegudes pels seus valors de vitamina C. No obstant això, hi ha altres aliments que fins i tot contenen més valors.

A continuació, us presentem un llistat d’aliments i el seu contingut de vitamina C per cada 100 mg:

1. Xile: 242 mg

2. Guayaba: 228 mg

3. Pebrot groc: 184 mg

4. Grosella negra: 181 mg

5. El pebrot vermell: 128 mg

6. Julivert: 133 mg

7. Col arrissada (o col de cabdell): 93 mg

8. Brocoli cru: 89 mg

9. Kiwi: 85,1 mg

10. Cols de Brussel·les: 85 mg

11. Papaia: 60.9 mg

12. Maduixa (coneguda com a frutilla a Argentina): 59 mg

13. Taronja: 59 mg

14. Pinya 47.8 mg

15. Aranja: 38 mg

16. Meló: 36.7 mg

17. Mànec: 36.4 mg

18. Espinac: 28.1 mg

És important tenir en compte que la vitamina C és sensible a la calor ia l’aire, per la qual cosa és millor consumir aquestes fruites i verdures crues o cuinar-les per poc temps per conservar-ne el contingut de vitamina.

Quants mg de vitamina C he de prendre diari?

La dosi diària depèn de diversos factors com l’edat, la condició i l’estil de vida. L’Institut Nacional de Salut (NIH) dels Estats Units recomana el següent:

• Nadons fins als 6 mesos: 40 mg.

• Nadons amb entre 7 i 12 mesos: 50 mg.

• Infants de 1 a 3 anys: 15 mg.

• Infants de 4 a 8 anys: 25 mg.

• Infants de 9 a 13 anys: 45 mg.

• Homes adolescents de 14 a 18 anys: 75 mg.

• Dones adolescents de 14 a 18 anys: 65 mg.

• Homes adults: 90 mg.

• Dones adultes: 75 mg.

• Dones embarassades: 85 mg.

• Dones en període de lactància: 120 mg.

És molt poc probable que excedir-se en el consum d’aliments amb vitamina C pugui tenir un impacte perjudicial a la salut. No obstant això, dosis altes de suplements poden generar alguns efectes secundaris com: diarrea, mal de cap, vòmit, nàusees, acidesa estomacal o rampes abdominals.

Quines conseqüències té la deficiència de vitamina C?

La deficiència de vitamina C a l’organisme pot ocasionar diversos problemes de salut. Aquesta condició es coneix com a hipovitaminosi C i en casos extrems pot portar a l’escorbut, una malaltia que era molt comú en els mariners que feien llargs viatges en el passat i no tenien accés a aliments frescos.

Els primers símptomes d’aquesta deficiència de vitamina C poden incloure:

• Cansament.

• Debilitat muscular.

• Dolor a les articulacions.

• Genives inflamades o sagnants.

• Disminució en la capacitat de lluitar contra infeccions

• Augment de pes

• Pell resseca

• Cabell sec amb puntes partides

Si la deficiència persisteix i porta a l’escorbut, els símptomes poden ser:

• Anèmia.

• Inflor.

• Dolor sever a les articulacions.

• Genives sagnants (gingivitis)

• Pèrdua de dents.

• Sagnats nasals

És important recordar que és una vitamina soluble en aigua, cosa que significa que s’elimina a través de l’orina i no s’emmagatzema al cos. Per tant, cal consumir-la de manera regular per mantenir els nivells de vitamina adequats a l’organisme.

Propietats de la vitamina C en cosmètica

També coneguda com a àcid ascòrbic, la vitamina C és un potent antioxidant que neutralitza els radicals lliures i protegeix les cèl·lules de l’estrès oxidatiu, fent frent així, als signes de l’envelliment.

Què fa la Vitamina C a la pell?

• Unifica el to de la pell

• Atenua les arrugues d’expressió, gràcies a la síntesi de col·lagen i elastina

• Augmenta l’elasticitat cutània

• Millora la fermesa

• Prevé el fotoenvelliment

• Té acció despigmentant sobre taques fosques

Quan he d’aplicar un producte amb vitamina C?

Els productes rics en vitamina C es poden aplicar tant al matí com a la nit. Et recomanem des de la Farmàcia Armengol-Torrens que, per a una correcta aplicació, primer netegis i tonifiquis la teva pell, després apliquis el sèrum, a continuació la crema i finalment el protector solar.

En la seva aplicació al matí has de tenir en compte que, com que és un antioxidant, si s’exposa a la radiació solar la bloqueja i es desactiva pel que és recomanable fer servir després un protector solar. A més, aprofitem per recordar-vos que l’ús de protector solar és fonamental per prevenir el fotoenvelliment causant de l’aparició prematura de línies d’expressió i arrugues.

Formes que tenim d’utilitzar la Vitamina C a la nostra Farmàcia

-Serums de vitamina C

Una de les maneres més populars d’aplicar vitamina C a la cara és mitjançant l’ús de sèrums Els sèrums de vitamina C són concentrats que penetren a les capes més profundes de la pell per proporcionar una elevada dosi d’aquest nutrient.

-Crema hidratant amb vitamina C

Una altra forma efectiva d’utilitzar la vitamina C a la cara és mitjançant una crema hidratant amb vitamina C. Aquestes cremes són una excel·lent manera d’hidratar mentre proporciones a la teva pell un impuls de vitamina C. A més, són ideals per a aquelles persones que tenen la pell seca o sensible i que poden experimentar irritació amb els sèrums.

Precaucions i consells per utilitzar la vitamina C tòpica

La bona notícia és que la vitamina C no té efectes secundaris més grans i es pot utilitzar fins i tot si estàs embarassada. No obstant això, moltes formulacions concentrades de vitamina C són àcides, i poden causar irritació a la pell. Algunes precaucions a prendre si uses cremes o sèrums amb vitamina C pura (àcid ascòrbic) són:

• Evita el contacte amb els ulls, parpelles dels ulls, mucosa nasal, boca i ferides obertes.

• No barregis la vitamina C pura (àcid ascòrbic) amb retinoides o altres àcids ja que la combinació podria irritar

• La vitamina C pura és inestable en dissolució aquosa, evita deixar el sèrum exposats a l’aire ia la llum perquè es pot oxidar (passa a color groguenc) i ja no serviria.

• Els productes amb vitamina C pura han de venir preferentment en envasos opacs i segellats a la llum i l’aire. Guarda’ls en un lloc fosc i en ser possible a la nevera

Nota: els derivats de la vitamina C són més estables i menys irritants, i per tant, no hem de tenir tantes precaucions. Tot i això, són menys eficaços.